Page 27

horisont2017

27 MAT- O G V I N G L E D E Et av de store spørsmålene til bryllupsmiddagen er vin. Hva skal man drikke, og hvor mye trenger man? Skal jeg svare enkelt på det så er svaret: velg vin som de fleste liker og ha nok av den. Dette er ikke kvelden man går tom eller velger de mest sære vinene. Må man ha Champagne? Nei, men en god musserende hører til. Er det mange gjester, kan Champagne bli veldig dyrt. Jeg anbefaler Cremant – en vintype laget på samme måte som Champagne, men kommer fra et annet område enn Champagne. Velger du en god produsent, er det kun din lommebok som vil kjenne forskjell. Hvitvin: Det er mange i et bryllup som ikke er vant til å drikke vin. Derfor må man tenke på at vinen skal passe både til maten og til ganen som skal nyte den. Jeg har hatt stort hell selv i slike sammenhenger med å servere vin laget på Sauvignon blanc-druen, det er en drue som gir friske og aromatiske viner med en forfriskende syrlighet uten å være for skarp. Kongen blant disse er Sancerre fra Loiredalen. Blant disse finner du mange gode produsenter av på vinmonopolet, i en prisklasse rett under 200,-. Du kan finne mange andre gode viner laget på Sauvignon blanc-druen til en rimeligere pris. Rødvin: Hovedretten er ofte en kjøttrett av filet, f.eks. ytrefilet av okse, lam eller vilt. Felles for disse kjøtttypene er at de trives best sammen med en fyldig vin med godt bærpreg og en del krydderpreg. Ettersom det går mest av rødvinen og gjerne den som man sitter og nipper til gjennom talene etter hoved-retten, så er det viktig at den ikke er for rund og bløt – for da er det lett at det konsumeres i overkant. Det er mye å velge blant her, hvis man velger fransk finnes det mange gode viner fra Rhônedalen som fyller disse kriteriene. En Ripasso fra Italia vil passe meget godt og er samtidig en vin mange liker. Er man glad i spansk vin så vil en Reserva fra Rioja passe bra. Dessertvin: Hører med under en fin middag. Den gamle skolen sier Portvin og det er helt ok, spesielt på vinterstid og gjerne til sjokoladedesserter. En annen god variant er Moscato d’Asti som er en søt, hvit, musserende og forfriskende vin som passer perfekt til fruktdesserter. Alkoholfritt: Hører selvfølgelig til i et bryllup, og her er det viktig at man ikke bare serverer brus uten at man tenker mer voksent. Alkoholfri vin er sjeldent veldig godt, så jeg anbefaler en god gårdspresset eplemost til forretten og VÅR Bringebær eller liknende til hovedretten. Husk litt godt vann ved siden av, det gjelder både for de med og uten alkohol. Hvor mye: Det er allid et vanskelig spørsmål, det viktigste er å ha tilstrekkelig, husk at man kan levere tilbake vin på Vinmonopolet om man har spart på kvitteringen. • 1 flaske musserende = 6 glass • 1 flaske hvitvin = 6 glass • 1 flaske rødvin = 5 glass • 1 flaske dessertvin = 8 glass Musserende til aperitiffen bør man regne påfyll med et halvt glass, slik at 1 flaske til 4 personer. Hvitvin til forretten, om det kun er én tale så holder det med ett glass. Hvis det er flere taler bør man beregne påfyll, det samme om det er en tale dirkte etter forretten før det er ryddet. 1 flaske til 4 personer. Rødvin er det som det går mest av. Rødvin bør etterskjenkes under maten og minst én gang, avhengig av hvor mange taler det er. 1 flaske til 3 personer. Dessertvin er ikke vanlig å etterskjenke. Kaffe og andre godsaker. Før avsluttet man alltid vin-serveringen etter maten, men nå er det vanligere at folk nyter et glass vin i stedet for Cognac og lignende. Variasjon og mengde alkohol i baren overlater jeg til brudeparet å beregne, ettersom dere kjenner gjestene best. Med ønske om mat- og vinglede Christer Berens


horisont2017
To see the actual publication please follow the link above