Page 29

horisont2017

29 Gjertrud Botnen Aalmo hos Obs i Bergen har i samarbeid med Camilla Brekke Dalland i Lysefjorden Mikrobryggeri, satt sammen sine mat- og ølanbefalinger for bryllupsmiddagen. Målet er å skape harmoni og smaker som utfyller hverandre: «I eldre tider hadde kvar gard med respekt for seg sjølv eigne brygg. Dette var løynde oppskrifter som vart overlevert frå generasjon til generasjon. Husfolkjet som kunne brygga godt øl vart respektert og halde av. Som husfolkjes og gardanes tradisjon har også vi ulike øl for kvardag og fest. Engelsk Pale Ale er et lyst og forfriskende øl som er brygget på ekte engelsk vis. East Kent Goldningshumle dominerer smaken, imens cascadehumle former ølets friske og sitrusaktige aroma. Vi kan anbefale dette ølet til en aperitif med sjømat og skalldyr. Ølet passer også til brød, salater og man kan også bruke krydder i retten i denne sammenheng. American Pale Ale er eit lyst øl med aromahumle fra USA. Ølet er lyst og friskt med ein balansert smak av humle. Pale Ale passer perfekt som ein aperitif i bryllup. Kombinasjonen av lyst, friskt øl med lyse kjøttretter, sjømat, sushi eller milde oster gir gode og sammensatte smaksopplevelser. En anbefaling til bryllupets forrett, kan være gratinert sjøkreps eller supper med fisk og skalldyr. Red IPA har ein ravgul til rødlig farve i glasset. Ølet er brygget med kjærlighet og store mengder amerikansk humle. Bryggeren har brukt rosiner for å gi ølet en fruktig smak. Dette er et varmhjertet og imøtekommende øl, med aroma og balanse hånd i hånd. Ølet gjør seg ypperlig til tyngre kjøttretter og fet mat som lam, røkt fisk og kjøtt. Ølet vil være en utmerket øl og servere til hovedretten i bryllupet. Oatmeal Porter er en klassisk engelsk porter. Dette mørke, fløyelsmyke og fyldige ølet gir deg smaker av brent kaffe og sjokolade. Flaket havre former ølets fyldige karakteristikk. Porteren er et respektabelt øl med høy moral i sin kategori som et dessertøl. Ølet passer utmerket til dessert på et bryllupsbord. Med dei mange og sammensatte smakene harmonerer porteren til kaker, is og sjokoladedesserter men er og en nydelig dessert i seg selv. Vi anbefaler en brudekake med nøttebunn. Porteren kokes inn og dynkes over bunnen. Til topping kan man bruke et fruktig fyll bestående av f eks aprikos, dadler eller svisker med ønsket topping til.» Eksperttips - Ølet serveres på temperatur fra 8-10 grader. - Øl som er flaskemodnet gir best smak, og man vil se at det er bunnfall i flasken. Ved helling forsøk å ikke riste/skvulpe flasken ved flere serveringer. Unngå å helle bunnfallet i glasset. For de som ønsker det, kan man servere med bunnfallet, men man vil da se at innholdet blir grumsete. - Det vil være passende å servere forskjellige øl i tilhørende ølglass. Til Pale Ale, IPA og Porter er det forskjellige glasstyper. - La flasken stå opreist ved lagring og minimum et døgn før servering. &ØMALT


horisont2017
To see the actual publication please follow the link above